keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

WMOC2011 - Sprintin karsinta

Sprintin karsinta suunnistettiin Pecsin vanhassa kaupungissa. Kisa oli urallani ensimmäinen kaupunkisprintti kansainväliseen tyyliin. Edellispäivän mallisuunnistuksessa ei ollut umpikortteleita tai aita/porttisyheröitä. Lämmittelykartan, joita jaetaan lähtöviitoituksen varrella ja jotka sisältävät pienen karttapalan ja muutaman rastin, avulla sai vähän lisää kuvaa tulevasta.

Oletuksen ennen kisaa oli, että A-finaaliin pääsee 80 suunnistajaa, joten hyväksytty suoritus 81 kilpailijan joukossa riittäisi jatkoon. Vasta kisan jälkeen selvisi, että vain puolet pääsevät A-finaaliin ja loput pudotetaan B:hen. Onneksi en varmistellut vaan tein normaalin kisasuorituksen, joka riitti hyvin A-finaaliin.

Varustuksena oli suunnistuspaita, shortsit ja Jukolasta ostetut maastolenkkarit (nastarit oli kielletty). Lenkkari oli aika liukas sadekuuron kastelemilla mukula- ja liuskekivikaduilla, mutta onneksi sade taukosi ennen starttia ja tienpinnat alkoivat kuivumaan.

Lähdön hetki koitti. K-pisteelle oli 100 m matkaa, jolla ehti katsomaan radan ensimmäiset välit ja hakemaan hyvän juoksurytmin.



Lähtöviiva oli tässä.

K-1
Rasti muurin ulkopuolella. Kaksi tienristeystä ja muurin kulmasta muutaman katsojan edestä rastille.

1-2
Helppo rasti kadun varrella rakennuksen kulmassa. Kaksi vaihtoehtoa, joista oletan ratamestarin laskeneen ykköseltä takakautta lähtön nopeammaksi. Toteutan sen.

2-3
Edelleen helppo väli, jossa kaksi tasapäistä reitinvalintaa. Valitsen alakauttakierron, jotta saan vähän alamäkeä alkumatkan nousun rasitusta kompensoimaan. RAstilla katson vielä, että muurin saa leimata.

3-4
Lyhyt väli, toisella vilkaisulla oivallan, että rakennusten välistä pääsee. Rastilla kurkin, että minkä muurinkulman taakse lippu on laitettu.

4-5
Hetki pitää katsoa, että miten rastilta pääsee pois. Palaan takaisin ylös. Rasti on simppeli, kunhan laskee portit oikein.

5-6
Muutaman sekunnin mietintä reitinvalinnassa. Suora lähtö rastilta vie umpikujaan ja seuraava rasti on umpikorttelin keskellä. Kulkuväyliä pitää hetki hahmotella. Palaan rastilta takaisin tielle, oion puistokäytäviä pitkin ja samalla katsastan kielletyn alueen. Paluu tielle, kirkko vastassa erottuu hyvin, pihaportii löytyy hyvin. Kulku talojen välissä on kapea, katos onkin oviaukko. Rastilippu näkyy, mutta on puun juurella. Ahaa, kiveksi onkin merkitty kivikumpu, jonka päällä puu kasvaa.

6-7
Taas kinkkinen väli. Suoraan ei löydy sallittua reittiä, vasen kierto näyttää pitkältä, olen jo lähdössä takaisin tulosuuntaan, kun huomaan oikean kautta pääsevän porttien läpi. Alun porttien jälkeen helppoa toteutusta. Katson ysirastin ohi juostessani.

7-8
Kaksi tasavahan näköistä kiertoa, suoraan korttelin läpi ei pääse. Kierrän oikealta, joka ehkä on muutaman sekunnin hitaampi, kuitenkin.

8-9
Paluu omia jälkiä takaisin jo kurkatulle rastille. Ennen rastia pitää vielä varmistaa sallittu reitti. Rastilla vahti istumassa muurin päällä.


Rasti 9, kaivo

9-10
Taas hankalampaa. Takakierto on näyttää pitkältä. Oikealta tulee paljon puistosyheröä. Otan kierron vasemmalta portaita pitkin. Portaiden alapäässä varmistava vilkaisu. Rastia ei heti näy, vaan löytyy puskan takaa. Oikean puoleinen reitti olisi todennäköisesti ollut jonkin verran nopeampia. Kävin kisan jälkeen reitin katsomassa; oikean porttikäytävän löytäminen olisi ollut haastava. Vasen reitti oli varmempi vaikka hitaampi.


Ao. kartan puistoa. Rasti 95 oli vasen puu kaivon takana.


Yo. kartan puistoa.

10. rasti oli vasemmanpuoleinen kiviarina.

10-11
En heti oivalla tunnelia tornin takaa, vaikka se on esitelty, tosin eri asennossa, kisaoppaassa. Etsin sisäänkäyntejä muurista oikealta ja vasemmalta ja olen jo lähdössä takakierrolle, kun tajuan tunnelin tornin takaa. Selkeä väli, jonka purkamiseen hukkui jonkin verran aikaa.

11-12
Ensi katse hakee reittiä vasemmalta, mutta muuri jatkuu todella kauas. Paluu takaisin ja kierto oikealta näyttää mahdolliselta. Keskeltä löytyy lopulta reitti linnan ja tuomiokirkon pihan poikki, tunnelin, puistokäytävien ja kierreportaiden kautta. Haastava toteuttaa, mutta onnistuu lopulta sujuvasti.


Linnan ja tuomiokirkon väli.

12-13
Suoraan pääsee, kunhan on tarkkana. Oikaisen vielä sisäänkäyntikatoksen ali.

13-M
Seuraava rasti onkin jo viimeinen. Selvät vaihtoehdot, taitan ensimmäistä katua alas. Leima ja maaliin.

Suora matka oli 2,6 km, GPS kertoi kertymäksi 4,4 km. Aika 23.11. Sija 15/40.

Sprintin karsinta oli hieno kokemus ja elämys; hienoja paikkoja ja muutama äärimmäisen haastava rastiväli. Tälläisiä olisi mukava suunnistaa enemmän.


Katu kohti viimeistä rastia.

Kartta + reitti:

Alkuperäinen kartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti